4.11.19
Proste kokosanki
Uwielbiam kokosanki za to, że są łatwe i szybkie do zrobienia,a także za tą chrupkość na zewnątrz i miękkość w środku.
Składniki:
2 szklanki wiórków
1/2 szklanki cukru
2 białek z jaj
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę nie zapominając o szczycie soli. Stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając. Gdy piana z cukrem gotowa, dodajemy wiórki, mieszamy stanowczo, acz delikatnie.
Układamy na blasze małe, zgrabne kokosanki, wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy 10-12 minut na piękny złoty kolor.
Prawda, że proste? ! ☺
A jakie dobre ☺
kokosanki to jedno z moich ulubionych ciasteczek, zwłaszcza jak robi się je tak szybko ;-)
OdpowiedzUsuńZrobię jak tylko wrócę do domu, matko, jakie to genialnie proste :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz w życiu robiłam na zajęciach z techniki w podstawówce.
OdpowiedzUsuńTakiego przepisu szukałem :-)
OdpowiedzUsuńRobiłam już takie wiele razy. To dla mnie sposób na wykorzystanie białek jajek :)
OdpowiedzUsuńpyszotka! ale musialabym zrobic porcję tylko dla siebie- nikt nie chce kokosu :(
OdpowiedzUsuńAż wstyd się przyznać- nigdy nie robiłam:0 dzieki za fajny przepis:)
OdpowiedzUsuńSuper prosty przepis a wygląda obłędnie ! Będziemy robić !
OdpowiedzUsuńNigdy nie byłam fanką kokosanek, ale w obecnej sytuacji miałabym ochotę i na nie:)
OdpowiedzUsuńI pomyśleć, że kiedyś nie przepadałam za kokosem, a teraz chętnie się nim raczę, właśnie w kokosankach własnej roboty. :)
OdpowiedzUsuń